torsdag, mars 22, 2007

Det første regnet

Det virket som om det aldri slo feil. På st Hans-møtet i Døvika sang man alltid pinsesalmen ”Kom, regn fra det høye, la jorden opplives”. Og regnet hølja ned. Det regnte så primusen slukna og lapskausen ble kald, og vannet flømte inn selv i de mest sofistikerte toetasjes matbokser og la både kokte egg og ansjos i bløtt. Det var bare å holde på hatten og satse på at en ikke ble gjennomvåt selv.

Her i Ngaoundéré har vi gått nesten seks måneder uten regn og naturlig nok ikke vært plaget noe særlig av overveldende vannmengder eller bløte nistepakker. Tvert om; støvet har virvlet alltid og alle steder og vi har egentlig blitt ganske forsynte i denne omgang. De siste dagene har temperaturen blitt så høy på kontoret at det har vært vanskelig å konsentrere seg og gjøre noe konstruktivt. Gjennom formiddagstimene i dag sirklet tankene rundt hvor i all verden jeg hadde sett den vifta. – Var det i container I eller II? Eller var det i stua til Erik Sandvik? I det jeg tenkte på hvordan jeg skulle få fatt i den begynte skyene å samle seg og det ble nesten mørkt. Etter et par minutter smalt det som et drabelig børseskudd og ikke lenge etter var regnet i full gang! Hvilken glede!


Himmelen åpnet seg og barna løp foroverlent ut i regnet med hendene ut til sidene, omtrent som en fotballspiller som feirer sitt livs scoring. Runde på runde; de kjenner hvor deilig regnet renner nedover kinnene og ryggen og hvordan vannet herlig plasker når de løper. Selv voksne menn ble stående rett opp og ned lot seg frivillig vanne like til de var gjennomvåte.

Det første regnet har falt. Og det er fremdeles tre måneder til st. Hans!

Her følger det første verset av sangen fra Døvika, i revidert form:

Kom, regn fra det høye, som jorden fornyer
til blomstrende dal,
la gavene strømme fra himmelske skyer
i rikeste tall.
Vår Jesus har lovt det uttørkede mot
at han vil det leske
med åndelig væske
fra paradis-flod,
fra paradis-flod.
J.C. Stegmann 1714


4 kommentarer:

nyhamn sa...

Jeg ble helt salig bare av å lese om regnskyllet. Husker det som en av de mer fantastiske opplevelsene fra i fjor.

Så en sær værobservasjon fra Ås: Da jeg stod opp et godt stykke ut på søndagsmorgenen i dag viste gradestokken 20 grader i sola, men på bakken lå det rim.

Jeg lurte en stund på om det var noen som hadde iset av fryseboksen sin i hagen vår. Manna var det ihvertfall ikke. Noen bedre?

Anonym sa...

Aah - de kamerunesiske regnskurene betyr gode minner for meg. Regnet som endelig fukter det knusktørre støvet. Det er fristende å sammenligne det med det vi opplever i Stavanger nå - at solen og varmen bryter gjennom etter en lang periode med grått vær og kulde.

Hvordan gikk det med milleniumskirken - klarte de å legge på takplatene før regnet kom?

olav

Anonym sa...

Har prøvd å komme innflerd dager men forgjeves. Endelig lyktes det i kveld. Minnes med stor glede barnas regndans i fjor, og Georg som syklet og syklet. Her gleder vi oss over pent vær. har ikke vært det på en stund her. nå blomstrer krokkusen, snøklokker of de små påskeliljene. trodde vi skulle fått Besong på
Gjennestad til St.hans, men kamerun kalte.
Nå står påsken for døra. i morgen er det gudstjeneste for stor og små. så har jeg fri til skjærtorsdag. etter gudstjenesten da med håndvask (litt vanskelig med bena)er det menighetsmiddag. har så fri til 2.dag. Det skal bli godt, for her er heller hektisk. En rik og velsgnet påske til dere all! Hils kjent! fra Sigrun

Anonym sa...

Hei fetter.
Du skriver fantastisk godt. Sitter her og humrer over beskrivelsen fra St.Hans stevne - så da syntes jeg det passet med et smil fra Døvika =)Har dere fått besøk fra søstere, nieser og nevø. Gud velsigne dere. Hils Stine, gutta og gjestene. Vi tenker på dere. Klem fra Torunn og Ole