søndag, januar 25, 2009

Jula-ut-selskap



I dag er det nøyaktig en måned siden juledag. Ikke vet vi hvor mange av våre lesere som allerede har kastet ut juletreet. - Vi er i den (ulykkelige?) situasjonen at vi for halvannet år siden kom til å kjøpe et juletre av våre amerikanske kolleger Karen og James Noss. Og saken er at treet ikke drysser. Ikke det aller minste. Det er kanskje ikke mer enn hva vi kan vente av en amerikansk plastgran. Men problemet er at det liksom ikke noe naturlig tidspunkt som melder seg der en gjør kål på treet og kaster det ut. Hos oss har treet strålt dag og natt i godt over en måned nå.



Allerede i fjor vår ble det bestemt at familien Sundnes-Drønen (som reiste hjem i sommer) skulle komme tilbake på et lite opphold i januar/februar. Da ble vi enige om at vi sammen skulle samles til et avslutningsjuleselskap. Familien Sundnes-Drønen har nemlig noen svenske aner som har et helt rituale knyttet til det å avslutte jula. Disse tradisjonene har blitt brakt helt til Kamerun og vi har blitt litt innviet i dem.


Lørdag 24. januar var tiden kommet for å avslutte på skikkelig vis. Vi stod for et julepyntet hjem, julekaker og julemusikk mens Tomas og Nina hadde ansvaret for kveldens innhold. På programmet stod ringdansen ”reven rasker over isen”, pakkelek, litt fyrverkeri og den høyst lidelsesfulle ”Nu är julen slut og julgranen den skal ut”. Under den siste sangen blir julebusken båret ut og plassert utenfor huset. Alt dette til stor fornøyelse ikke minst for barna som hadde lagt inn et ekstra høygir; det gav festen et ekstra ”løft”.


Det er vel heller tvilsomt om Amerikatreet noen gang kommer inn i vår stue igjen, det er nå til salgs! Det er taksert til 35 000 f CFA; uten lys og pynt. Bud mottas!

Ingen kommentarer: