torsdag, mai 03, 2007

Synode Général i Garoua

Hvert annet år samles representanter fra hele EELC (Eglise Evangélique Luthérienne du Cameroun) til generalsynode. Dette er kirkens øverste organ og denne gangen er det menigheten Sion i Garoua som er vertskap for de nesten fem hundre delegatene. Folk er kommet fra hele landet og de aller fleste er innlosjert privat. Selve møtene og forhandlingene finner sted i en fantastisk flott kirke som ble ferdig for et par år siden. Se bare på de vakre glassmaleriene. Over ser dere hvor herlig pampene blir tatt i mot. I kjent stil er vår gode representant på god vei til å drukne i en bløt sofastol og kanadiske Jack Frederick lider visst samme skjebne. Han gjør likevel sitt beste for å lytte til Ranveigs tolking av talen.

Generalsynoden begynte i går ettermiddag og varer fram til søndag. I dag tidlig talte Ruben Ngozo (se bildet) over temaet "Jeg og mitt hus vil tjene Herren". Engasjerende og bra! På avslutningsgudstjenesten, som sannsynligvis blir høydepunktet, skal ikke mindre enn ni kandidater ordineres til prestetjeneste. Det blir festlig. Kamerunesere elsker fest og festivitas. På den måten er jeg litt kameruneser! Men det kommer på mange måter til å bli en heit opplevelse, her er det fryktelig varmt for tiden. – Jeg gruer meg allerede til å svette under prestekjolen og sitte der som en kokt kylling på søndag formiddag. Men det er tross alt ikke så viktig.


På sakskartet for generalsynoden står det flere spennende og viktige saker. Det skal velges generalsekretær for en ny periode og det skaper alltid engasjement. Hvem av de tre kandidaten går av med seieren? Det har kommet forslag fra konstitusjonskomiteen om å bytte ut tittelen ”kirkepresident” med ”biskop”. Så er spørsmålet om de såkalte regionpresidentene også skal tituleres med biskop, og om viseregionpresidentene skal bli ”visebiskoper”. I så fall vil i praksis denne kirken på knapt to hundre tusen medlemmer sitte med tjue biskoper og én erkebiskop på toppen. Folket stiller seg mange spørsmål: Hvor mye kommer til å forandre seg? Hvor mye makt skal en biskop ha? Hvor mye skal han tjene og hvor mange privatsjåfører og protokollsjefer kommer han til å forlange? Skal han kunne sette lekfolket på sidelinjen og herske etter prinsippene i det opplyste eneveldet? Det blir nok neppe utfallet. Forhåpentligvis gjøres det relativt små forandringer, det innebærer etter alt å dømme at etter dette kirkemøte kan bare kirkepresidenten kan kalle seg biskop. Men intet er avgjort før stemmene er talt opp og folket har blitt enige. Vi følger med i spenning! - Oppdatering følger!

Ingen kommentarer: